Šta nam se sve sprema u 2014. godini i da li ste spremni da se prilagodite?

znam da mozemo
Da li smo spremni za startupe?
24/05/2015
znam da mozemo
Da li smo spremni za startupe?
24/05/2015
Show all

Šta nam se sve sprema u 2014. godini i da li ste spremni da se prilagodite?

Pošto je kraj godine tradicionalno rezervisan za rekapitulaciju dešavanja u tekućoj godini i predviđanja za sledeći period, ostaću dosledan ovom običaju i potrudiću se da u najkraćim crtama prikažem šta se to tačno dešava u ovoj veoma dinamičnoj oblasti.

Kada govorimo o search engine marketingu, druga polovina 2013. godine je donela dosta pretumbacija i promena – Google (kao najdominantniji pretraživač na ovim prostorima, a i šire) je sa novim velikim izmenama algoritma – Pingvin 2.0 i Hummingbird, a zatim i načinom na koji se prikazuju plaćeni oglasi u rezultatima pretrage, ozbiljno uskomešao već dinamično tržište. Ove promene nam govore da je neophodno prilagoditi se novom sistemu rada u kome se mora promeniti perspektiva i baviti se širom slikom.

Na predavanju vezanom za search engine marketing koje sam održao u Link Group-u, govorio sam o razlici između nekadašnjih SEO aktivnosti i onoga na šta je neophodno obratiti pažnju:

SEM predavanje Link Group

Poslednja Google-ova izmena algoritma (Hummingbird) je promenila način na koji Google razume upite. Ranije, kada biste uradili pretragu tipa „Gde mogu da kupim bicikl u Beogradu“ dobili biste rezultate koji u sebi sadrže ključne reči „bicikl“ i „Beograd„. Nakon ove izmene, Google više gleda kontekst upita – dobija „ljudskiji“ element. Sada dobijate rezultate koji se odnose ne samo na prodavnice bicikala u Beogradu već i (ako vam Google prepozna lokaciju) prodavnice bicikala u vašoj blizini.

Šta to u praksi znači? Činjenica da je izmena algoritma zvanično objavljena mesec dana nakon što je stvarno puštena govori da se nisu desile prevelike oscilacije u poseti. To znači da je princip „content is the king“ i dalje aktuelan – ali će lokalni rezultati sve više dobijati na značaju usled kontinuiranog trenda rasta upotrebe mobilnih uređaja. Vlasnici sajtova bi trebalo da pokušaju da predvide šta potencijalni klijenti traže i da kreiraju sadržaj koji će na najbolji način odgovoriti na njihov upit. Zbog toga je posebna pažnja na sajtovima iz užih niša, koji  su po prirodi stvari već kontekstualno optimizovani za ovakav tip pretraga.

Blogovanje je i dalje odličan način za privlačenje novih potencijalnih klijenata i kreiranje autoritativnog, relevantnog sadržaja bi trebalo da bude jedan od prioriteta. Na našem tržištu, u poslednje vreme, kroz projekat Bloggers Network, vrši se intenzivno promovisanje blogovanja (kao mogućnosti načina zarade).

U sferi društvenih mreža, Facebook-ovo zvanično obaveštenje da se vidljivost neplaćenih post-ova na stranicama smanjuje u korist plaćenih (što smo svi već osetili na svojoj koži) će dodatno otežati rad svima koji se bave vođenjem ovih naloga i zahtevati dodatnu kreativnost i aktivnosti. Biće potrebno da se dodatno unapredi kreiranje sadržaja – bilo da je u pitanju tekstualni, video ili slikovni sadržaj i na taj način da se sve izbirljivija publika animira i aktivira. Rast popularnosti Pinteresta, Instagrama i sličnih platformi za deljenje foto/video zapisa će se sigurno nastaviti dajući svima (bez obzira na veličinu kompanije) mogućnost da se ozbiljno uključe u promo aktivnosti. Što se tiče Google+ mreže, očekuje se i dalji rast i uvećanje, kako broja korisnika, tako i efekata koje daje (planirano je i puštanje promovisanih post-ova).

Objedinjavanje plaćenog oglašavanja, optimizacije sajtova, kreiranja sadržaja i njegove promocije je trend koji je aktuelan već neko vreme i predstavlja budućnost uspešnog online nastupa.

Djordje Jancic
Djordje Jancic
Vlasnik agencije Holistic Web Marketing. Konsultant iz oblasti internet marketinga. Višegodišnje iskustvo iz oblasti optimizacije sajtova za pretraživač, upravljanja i optimizacije kampanja kontekstualnog oglašavanja, kao i kompletne strategije online nastupa kompanija, stekao je kroz rad u brojnim firmama na poslovima online marketing menadžera. Agencijsko iskustvo razvijao je je u kompaniji Internet Group gde je, zajedno sa Draganom Varagićem, sa kojim sarađuje još od 2008. godine, radio na uspostavljanju strategije poslovne upotrebe interneta za različite klijente. Internet marketingom se aktivno bavi od 2008. godine.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.